Sık Sorulan Sorular
Neden Okul Öncesi Eğitim?
SORU 1- ÇOCUKLARIMIZ NEDEN OKUL ÖNCESİ EĞİTİM ALMALILAR?
1. Okul öncesi dediğimiz dönem önemlidir çünkü her bireyin yaşama hazırlandığı ilk adımlarını attığı dönemdir. Bir gömleğin ilk düğmesi gibi düşünelim doğru iliklenmesi lazım ki doğru gitsin. 0-6 yaş Çocukta zeka gelişiminin neredeyse % 70 lik kısmının tamamlandığı yaş aralığıdır. Öğrenme yetisi, dil gelişimi, sosyalleşmesi, çevresiyle sağlıklı ilişkiler kurması açısından önemli bir dönemdir dolayısıyla bu yaşlardaki herhangi bir olumsuzluk çocuğun tüm yaşamını etkileyecektir.
SORU 2- OKUL ÖNCESİ EĞİTİMİN FAYDALARINDAN BAHSEDERMİSİNİZ?
2. Çocuğumuzun ileride iyi bir eğitim alması için sağlam temeller hazırlanmasında okul öncesi eğitimin başarısı bilimsel olarak kanıtlanmıştır. 3 yaşına kadar bir çocuğun beyni, yetişkin bir insan beyninden 2.5 kat daha fazla çalışır ve 6 yaşına kadar ise bir profesör beyninden 2 kat daha hızlıdır. Bu bilinip iyi bir şekilde değerlendirilirse akademik programlarda eğitim almış çocuklara göre daha yüksek bir başarı düzeyi elde edilir.
Okul öncesi eğitim; çocukların zeka gelişimlerine, dil gelişimlerine, sosyalleşmelerine sağladığı olumlu katkıların yanında çocuğun kendine güvenini sağlar. Kendine güveni olan çocuklar duygu ve düşünlerini diğer çocuklara göre daha rahat ifade edebilirler. Algılama ve anlatma yeteneğini geliştirir. Çocuğa paylaşmayı öğretir. Bunların yanında öz bakım (beslenme, vücut sağlığı ve temizliği, diş bakımı vs.) becerileri gelişir. Tüm bunlar sağlandığında ise ilkokula hazırlık tamamlanmış olacağından rahatlıkla grup içine katılma, problem çözme, okuma-yazma ya erken geçme, iletişim kurma, dil gelişimindeki olumlu ilerleme gibi faydalarını görürüz.
SORU 3- OKUL ÖNCESİ EĞİTİMİN İLKOKULA HAZIRLIKTAKİ KATKILARINA ÖRNEK VEREBİLİRMİYİZ?
3. : ilkokula hazırlıkta okul öncesi gerçekten önemlidir az önce konuştuklarımıza ek olarak şunu da söyleyebilirim ilk okula başlamadan önce dikkat eksikliği ya da öğrenme güçlüğü olan çocukların erken fark edilmesini böylelikle tedavinin de zaman aşımı olmadan başlamasını sağlar. Akıl küpü kreşin yaş grubu 0-6 dır. Buraya da gelen öğrencilerimiz den gözlemlediğimiz kadarıyla gördüğümüz hem dikkat dağınıklığı hem öğrenme güçlüğü hatta otizm başlangıcı olan öğrencilerimiz oldu. Velilerimiz her ne kadar başlangıçta kabul etmek istemeseler de biz onları uygun bir dille konuşarak başka örneklerini anlatarak aşılamayacak bir sorun olmadığına ikna ettik. Şuan hem bizde karma eğitimini alıp hem de özel eğitime devam eden öğrencilerimiz var. Fakat çocuk okul öncesi eğitime başlamasaydı belki de aile bunu fark edemeyebilirdi. Erken teşhis her zaman çok önemlidir.
Kısaca şunu söyleyebilirim. Zeka ve beden gelişimi açısından yaşına uygun düzeye gelmiş, dil gelişimi kendini ifade edebilme açısından tamamlanmış, sosyal, paylaşmayı öğrenmiş, bazı kötü huyların ve bunların zararlarının farkında olan çocuk artık ilköğretime hazır ve bunların üzerine faydalı pek çok şey koymaya öğrenmeye açık bir çocuktur. Bu söylediklerimiz elbette okul öncesi eğitimle alınır.
SORU 4- OKUL ÖNCESİ YAŞI SİZCE KAÇ OLMALIDIR?
4. Buna şu şekilde cevap verebilirim. Öncelikle her çocuk gelişim açısından aynı değildir. Örneğin bir çocuk 2 yaşında konuşmaya başlarken diğeri 3 yaşında hala 2 kelime dahi konuşamayabilir. Ya da yürüme için aynı şeyleri söyleyebilirim. Bu yüzden bu sınır çocuktan çocuğa göre değişim gösterebilir. Fakat genelleme yapacak olursak benim fikrim okul öncesi için en az 3 yaştır. 0-2 yaş anne çocuk bağı için çok önemlidir. 2-3 yaş arası yavaş yavaş anneden bir süreliğine de olsa ayrı kalmaya alışmalı ( kısa ziyaretler yapılmalı ..anane, babanne) daha sonra çocuk 3 yaşını doldurduğunda kreş ortamına hazırlayıp bırakılmalıdır. (Elbette zorunlu durumlar haricinde)
SORU 5- KREŞE UYUM SÜRESİNDE NASIL BİR YOL İZLEMELİYİZ?
5. Çocukla birlikte birkaç kez kreşi ziyaret edip ve onu öğretmeniyle tanıştırabiliriz,
Çocukla bir hafta öncesinden ilk gün ve kreşteki arkadaşları hakkında konuşabiliriz,
Diğer çocukların da aynı kendi gibi olduğunu vurgulamak çok önemlidir,
Kreşe ilk başladığı günlerde bir süre çocukla birlikte kalabiliriz ama bunun ne kadar süreceğini çocuğa önceden bildirmeliyiz ve çocuk daha önce kreşe alışsa bile sözümüzde durmalıyız, Ayrılırken mutlaka "hoş çakal" demeyi öğretmeliyiz, İlk günler çocuğun ebeveyni aramasına fırsat vermeden çocuğu kreşten erken alabilirler,mümkünse çok sevdiği bir oyuncağını yanında götürmesine izin verebiliriz,çocuk, kimden en kolay ayrılıyorsa(anne, baba, anane, babaanne vs..) kreşe onun bırakmasını sağlamalıyız, Akşam eve dönerken o gün yaptığınız ilginç şeylerden söz etmeyin, onu çok fazla sıkmadan kreşte günün nasıldı gibi kısa bir soruyla konuşmaya yönlendirebiliriz fakat konuşmak istemiyorsa ısrarcı olmamalıyız. Ve kreşe alıştıktan sonraki ayrılık gözyaşlarını ciddiye almamalıyız :
SORU 6- ÇOCUĞUMUN KREŞE HAZIR OLDUĞUNU NASIL ANLARIM?
6. Bir çocuğun okula hazır olduğunun en önemli işaretlerinden biri anneden ayrılmada sorun yaratmaması ve kısa sürelerle de olsa evden ayrılmaya istekli olmasıdır. Genellikle anneden ayrılmaya istekli olan çocuk konuşması diğer yetişkinler tarafından da kolayca anlaşılabilen çocuktur. Parkta veya dışarıda oynayan çocuklara ilgi gösterme de grup yaşantısına hazır olmanın önemli işaretlerinden biridir. Çocuk bu oyunlara katılmadan sadece izlemek istese bile bu ilgi çocuğun kendini yetişkinden koparabileceğini gösterir.
Okul öncesi eğitime başlama çocuk için stres yaratan bir olay olmamalıdır. Böyle bir gruba katılma çocuk için anneden veya alıştığı bakıcısından ayrılma, tanımadığı birine poposunu sildirme ve bir odada bir sürü çocukla bir arada oynamayı başarma gibi pek çok farklı anlam taşır. Çocuk sonuç olarak orada kalacağını ve hiçbir çocuğun başında özel bir yetişkinin bulunmadığını kavrayacak ve anneden vazgeçecektir.
Çocuğun kreşe hazır olması kadar sizin çocuğunuzu kreşe vermeye hazır olup olmadığınız da önemlidir. Çocuğu kreşe verdiğiniz için eğer, yalnızlık, çaresizlik, suçluluk, kaygı, çocuğu kaybetme korkusu ve hatta öfke gibi duygular yaşıyorsanız onlarla yüzleşin.
Enerjinizi, bu duygularla baş etmek için harcayın. Siz gözleriniz yaşarmadan çocuğu kreşe bırakabildiğiniz zaman çocuğun da bu ayrılıkla başa çıkabildiğini göreceksiniz. Kreşe başladıktan sonraki yaşanabilecek sorunlar zaten öğretmenin tavsiyeleriyle birlikte aşılabilecek düzeyde olacaktır. Tekrar hatırlatmakta fayda görüyorum, çocuğun kreşe alıştıktan sonraki ayrılık gözyaşlarını ciddiye almamamız gerekiyor çünkü çocuk bunu bir süre sonra istediklerini yaptırmada bir araç olarak kullanabilir.
SORU 7- UYUM SÜRESİNDEKİ KAYGILARIMIZLA NASIL BAŞEDEBİLİRİZ?
7. Öncelikle şunu kabul etmeliyiz. Her yeni ortama girerken biz yetişkinler de bile bir kaygı oluyorsa bunu çocuklarda yaşamamız gayet doğaldır. Az önce bahsettiğim gibi çocuğu önceden kreşe hazırlarsak bu kaygıyı olabildiğince hafif ve kısa sürede atlatabiliriz. Fakat ebeveynlerin öncelikli olarak rahat olmaları ve kaygılarını asla çocuğa belli etmemeleri gerekir. Bu yüzden Çocuklarını göndermeyi düşündükleri kurumu çok iyi araştırsınlar ve ikna oldukları zaman çocuklarını kreşe göndersinler aksi halde bu kaygı hem ebeveyni hem çocuğu hem de kurumu yoracaktır. Kuruma güvendikleri zaman onlarda görecekler ki kendilerini rahat hissedecekler ve çocuklarına kreş konusunda daha emin ve kararlı olabileceklerdir.
SORU 8- PEKİ ÇOCUĞUN KREŞE GİTMEK İSTEMEDİĞİ ZAMANLARDA NE YAPMALIYIM?
8. Bizler yetişkin insanlar olmamıza rağmen tatil günleri dışında da evden dışarı çıkıp işyerine ya da başka bir yere gitmek istemediğimiz anlar olmuyor mu? Elbette olabilir .. hele ki bu bir çocuğun alıştığı ortam dışına çıkacağı ilk yer olursa daha da zor olmaz mı? Elbette seçme şansı verilse çocuk anneyi ya da babayı seçecektir. Fakat çocuğun vereceği kararla hareket etmek elbette yanlış olacaktır. Bir kere kesinlikle kreşin zorunlu olduğunu, eğlenceli yönlerini, arkadaşlarını, oyunları ya da onun ilgisini çekecek başka bir şeyi anlatarak ikna etmek en doğrusu olacaktır aksi durumda çocuk istemediğinde kreşten alınacağını bilirse alışma süresi daha fazla uzayacak belki de tamamen soğuyacaktır. Kreşe gelmeden kısa süreli ayrılıklar yaşarsa kreş ortamını kabul etmesi hızlanacaktır. Çocuktan ayrılırken vedaları kısa tutmak da önemlidir.
SORU 9- ÖZETLEYECEK OLURSAK OKUL ÖNCESİ EĞİTİMİN ÇOCUKLARIMIZA KATTIĞI FAYDALAR NELERDİR?
9. Okul öncesi eğitim çocuklara zihinsel ve fiziksel olarak farklı birçok beceri kazandırır ve geliştirir. Biraz önce diğer sorularınıza verdiğim cevapları toparlayacak olursak;
Sosyal olarak paylaşmayı, sıra beklemeyi, kurallara uymayı, karşılıklı konuşmayı, oyun kurmayı, yaşıtları ile çıkan çatışmaları çözmeyi, kendini korumayı ve diğer çocukların haklarına saygı göstermeyi öğrenir. Yemek, uyku, tuvalet gibi öz bakım becerilerini kazanmak, anne-babadan ayrı kalmak çocuğun duygusal gelişimine katkıda bulunarak kendine güvenini artırır. Anaokullarındaki kesme, yapıştırma, boyama, kalem kullanma gibi faaliyetlerin düzenli olarak yapılması ise çocukların ince motor becerilerini geliştirir. Ayrıca koşma, zıplama, fırlatma, tırmanma gibi faaliyetlerle de kaba motor fonksiyonlarını kullanır ve geliştirir. Anaokulundaki nesneleri eşleştirme, sınıflandırma, ölçme, gözlem yapma ve fikirler üretme gibi çeşitli faaliyetler çocuğun matematik ve bilim becerilerinin gelişmesini sağlar. Canlandırma, taklit ve hayali oyunlar sayesinde çocuğun hayal gücü gelişir. Arkadaşları ve öğretmenleri ile konuşmak çocuğun dil becerilerini geliştirir. Kitapları incelemek, boyama ve çizimler yapmak, arkadaşlarına mektup yazmak gibi faaliyetler de çocuğun dikkatinin ve konsantrasyonunun artmasına ve erken okuma ve yazma yetilerinin gelişmesine yardımcı olur. Anaokulu, çocuğun üretken yönlerini ve ilgi alanlarını ortaya çıkarmak açısından da önem taşır.
SORU 10- PEKİ NEDEN AKIL KÜPÜ KREŞ DERSEM?
10. 7 yıldır velilerimize verdiğimiz güven derim çünkü biz merkeze uzak bir kreş olmamıza rağmen mesafeyi sorun etmeden uzak semtlerden öğrenci gönderen bir sürü velimiz var. Ayrıca Akıl Küpü Kreş prensiplerinden hiçbir zaman ödün vermez. Akıl Küpü Kreşin belli başlı kuralları vardır ve asla kimse için değiştirilmez. Bizim her şeyimiz şeffaftır Akıl Küpü Kreş 24 saat kameralarla izlenir ve velilerimiz istedikleri zaman gelip izleyebilirler. Bunların yanı sıra samimi içten ve özverili bir kadromuz vardır. Biz de her şey sevgiyle başlar.. artık verdiğimiz eğitimin kalitesini siz düşünün :
SORU 11- SON OLARAK VELİLERİMİZE SÖYLEMEK İSTEDİĞİNİZ BİR ŞEY VAR MI?
11. Sevgili anne ve babalar çocuklarımızı yetiştirirken empati yapalım.. Herhangi bir konuda bize ısrarcı olunması nasıl ki bizim hoşumuza gitmiyorsa bunu çocuklarımıza da yapmayalım. Aile içi eğitimin bir yerden sonra mutlaka eksik kaldığı günümüzde çocuklarımıza kocaman sevgi yumaklarımız dışında bir şey veremiyoruz lütfen bu eksiğimizi telefon, tablet, PC ya da televizyon izletip oynatarak kapatmaya çalışmayalım. Bizler sizin eksik kaldığınız noktaları tamamlamak için buradayız. Unutmayalım ki okul öncesi eğitimle her zaman 1-0 önde başlar çocuğunuz! SAYGILAR